Medicinsk rapport - udda vårdinrättning

I korridoren utanför matsalen träffade jag en smått skärrad nyanländ fånge. I samma mening som vi sa hej till varandra berättade han att han led av cancer. Han skulle i och för sig bara sitta inne en månad, egentligen på en öppen anstalt, med det blev bråk om hans medicin. Vad han tog för fick jag inte veta. Jag frågade inte. Cancer låter respektingivande tycker jag. Det tyckte inte personalen på den anstalt som knallade den sjuke hit. Medicinen var flaggad som beroendeframkallande så den fick han inte ta på anstalt. Inget förvånar mig längre. Jag ställde inga följdfrågor.

 

Med cancerpatientens fyraveckors medicinavbrott färskt i minnet hamnade jag i en konversation med en figur som blivit rikligt med trakasserad för att han inte klarar av att lämna urinprov. Han kan bara inte få det gjort när någon står och tittar. Det finns såklart en hel oändlighet av kreativa lösningar men avsikten är inte enbart att kontrollera vissa förbjudna substanser. Krafterna bakom kriminalvårdens urinprov tycks drivna av förnedring.

Istället för att exempelvis rigga urinprovstoaletten med en kamera så att urinerandet kan granskas med dörren stängd trollade man fram ett piller som slår ut förmågan att kontrollera blåsan. När denna figur ska lämna sina urinprov får han ett piller och ett glas vatten. Sedan får han vänta i en isoleringscell tills vätskan rinner ur honom. Då får han flagga på så att en kriminalvårdare kan komma och titta.

/Storebror

Fobi

Jag har fobi för frisörer. Vidden av hur vidrigt jag tycker det är att klippa mig är det ingen som tycks förstå. Jag går hellre till tandläkaren och hos tandläkaren blir jag helst sövd.

Traumat började en gång för länge sedan med att en frisör gav mig en hårbottensmassage utan att fråga. Jag låg spänd som en fiolsträng och kämpade mot impulsen att dra prostitutionsrelaterade kommentarer. Hjärnan gick på högvarv. Jag hade inre filmvisning med alternativa reaktioner på olika kommentarer och mycket svårt att inte skratta. Själva klippningen var rena tortyren. Tjejen som klippte tog i mitt hår som om det vore hennes borttappade snuttefilt. Min tourettesdrabbade personlighet löpte amok och jag kan bara hoppas att jag inte sa något av allt jag tänkte.

Sedan detta trauma har jag fastnat i hårbottensmassagefällan ett antal gånger. Varje tillfälle är unikt men grundproblemet är att jag vill ha mitt hår klippt, inte bli masserad.

 

Jag har inte haft möjlighet att låta någon frisör skända mig sedan fyra månader tillbaka. Det är vildvuxet eller rakat som står på menyn tills jag är i normal permissionsgång. Om en månad är det dags. Jag och lillasyster arbetar febrilt med en strategi. Ett av många bra förslag är att vara helt ärlig med min blivande frisör och säga som det är. Jag kan ju inte ringa och boka tid själv så det får ju lillasyster fixa.

 

”Hej, jo min brorsa, han har kraftig frisörfobi men tänkte ta tjuren vid hornen så att säga. Nu är det så att han sitter inne och det har han gjort i några år. Men han har permissioner, så det är viktigt att han får en tid vid just det och det datumet. Han gillar inte när andra tar i honom så det som klipper måste vara försiktig, förslagsvis tjej, helst europé. Och ge honom för guds skull inte en hårbottensmassage…”

 

Det kanske blir rakat trots allt, eller så frågar jag helt enkelt efter en ”happy ending” så fort schampot åker fram och får problemet ur världen.

 

Storebror


Frivården möte nr:1

En person från frivården var på besök för att etablera en kontakt med mig inför kommande utslussning. Vi sågs i ett av anstaltens besöksrum. Det var trångt. Min kontaktman lutade sig tillbaka i en fåtölj och la benen i kors så att en sko hamnade mitt i mötet. Han tog sig till med en myndig stämma och orerade som om han var väl insatt i rådande situation. Mötets dagordning försökte han styra genom att lägga ord i munnen på mig. Jag var väl förberedd.

 

Då jag inte hade klart för mig vad för funktion frivården kan tänkas fylla under min utslussning var planen att låta frivårdens representant prata så mycket som möjligt. Kontaktpersonen bet jag av omgående.

 

– Går allt enligt min verkställighetsplan har jag flyttat till en öppen anstalt om fyra till sex veckor och då har du inget med min utslussning att göra, sa jag till chefen bakom skon.

– Det har du ju rätt i, svarade han.

– Då är det ju bättre att vi ägnar tiden åt att etablera en kontakt mellan dig och mig, sa jag till tjejen från frivården som tycktes hålla med.

 

Tjejen från frivården såg trevlig ut och gjorde ett möjligen något naivt men intelligent intryck. Medan vi bekantade oss med varandra skruvade kontaktpersonen och hans sko på sig otåligt. Då och då avbröt han vår konversation med konstateranden som var långt bortom bäst före datum. Jag försökte vara tydlig med att han skulle hålla sig utanför konversationen utan att låta allt för irriterad. Om jag lyckades är oklart.

En timma in i mötet var jag övertygad om att tjejen från frivården inte förstod att kontaktpersonen var en pajas eller hur dålig koll anstalten faktiskt har. Inför min utslussning behöver jag ansöka om ändrade villkor. Jag behöver ha ett yttrande skrivet från min kontaktperson. Han har jag inte haft någon kontakt med så hur han ska kunna göra ett adekvat utlåtande om min person är för mig en gåta. Jag hade såklart både förslag och riktlinjer.

 

– Vad jag hoppas är att ni skriver att ni räknar era fångar minst fem gånger om dagen och att jag varje gång ni kollar ses studera i min cell. Ni kan ju lägga till att jag under perioden oktober till januari vid ett flertal tillfällen rapporterats för misstänkt misskötsamhet men att någon faktisk misskötsamhet aldrig konstaterats och att jag medan anstalten har räknat fångar och skrivit rapporter har vidhållit fokus på mina studier, sa jag till kontaktpersonen som såg lagom road ut. 

– Lite koll har vi faktiskt, protesterade kontaktpersonen.

– Du har ju inte varit här, kontrade jag.

– När jag kom hit för tre månader sedan hade vi ett kollegium där anstalten sa att man skulle göra en utredning om mina specifika behov för utslussning, började jag och foten i rummet ryckte nervöst.

– Sedan dess har du varit sjukskriven, sa jag adresserat till kontaktpersonen.

– Någon utredning har inte blivit gjord, fortsatte jag och tjejen från frivården tittade i sitt block. 

– Faktum är att ingen av anstaltens personal känner mig som något mer än ett nummer, avslutade jag utan att få mothugg.

 

Vi bytte samtalsämne och kom överens om att jag skulle höra av mig till tjejen på frivården om jag behövde hjälp med något. Hon sa att vi skulle se mycket av varandra både under utslussningen och efter min villkorliga frigivning.

Det blir säkert bra… //

Storebror


Cigg i brallan

Tid blir med tiden ganska svårt att ta till sig när allt är nästan samma hela tiden. Cigg-i-brallan-ritualen är en veckovis återkommande fan-va-tiden-går-upplevelse. Varje onsdag handlar alla rökare sina cigaretter i kiosken men de får inte ha sina cigg i handen. De läggs i en låda som plitarna tar ut i samband med promenadtid. På torsdagspromenaden är således cigarettlådan välfylld samtidigt som alla gömmor inne i anstalten antagligen är tomma. Mellan tjugo och trettio personer trängs vid dörren innan utsläppet och så snart dörrarna slås upp inträffar cigg-i-brallan-ritualen.

Alla stormar cigarettlådan som står utan uppsikt i en busskur som någon estet placerat på promenadgården. Busskuren är just nedanför min avdelnings kök. Där står jag med en av mina rökfria kamrater och pekar och skrattar åt det kaos som uppstår när hela gänget gömmer sina cigaretter i brallorna samtidigt.

Det är en snatteribalett. Varje gång det inträffar kommenterar vi det med ett "shit va tiden går, ere en vecka sen sist verkligen". Tiden är svår att ta till sig när allt är samma hela tiden.

/Storebror

Vård och medicin

Ur ett etiskt perspektiv är jag för medicin. Jag tycker allt som kan tänkas göra tillvaron bättre för människor i största allmänhet är bra. Denna filosofi kan te sig knepig i min nuvarande verklighet. Här inne är det inte så noga med vem som medicineras med vad så länge medicinen inte innehåller varken benzodiasepiner eller kodein.

Min inte så lite enerverande granne ABCD medicineras flitigt. Han är en mycket intensiv person och antas därför ha ADHD. ADHD behandlas med bland annat Concerta,vilket är en amfetaminliknande medicin. Effekten på personer som inte har ADHD är knappast lugnande och gissningsvis har ABCD inte ADHD. ABCD blir nämligen fullständigt hysterisk av sin ADHD-medicin.

De senaste dagarna har ABCD känt sig orolig. Detta har han försökt bota med sin amfetaminbaserade ADHD-medicin, otippat nog med smått katastrofala effekter. Efter tio timmars frenetiskt städande, varav sju timmar bestod i vilt dammsugande, skar det sig med avdelningens turk. Kanske var turken trött på vår tjackpåtände städare eller var vår tjackpåtände städare trött efter allt städande. Antalgligen var det en mördande kombination. Vilken anledningen än var träffade skiten fläkten och ABCD's rörelsemönster tog formen av en sprattelgubbe samtidigt som han skrek och gapade som arga grannen i en 'Anderssonskans Kalle'-film.
- Ett ord till och det smäller utav bara helvete det lovar jag dig, gastade ABCD till turken som avbröt gång på gång.

Ramsan upprepades utan att det blev någon smäll. Istället blev ABCD plötsligt djupt ångerfull.
- Det där var väl onödigt, sa han i ett tonläge som om han pratade men en hund och som om det var turken som just hävt ur sig löften om våld.

Turken tog det hela med ro. Kanske för att han är till åren och ganska klok, eller kanske för att han är klok nog att undvika en fight med en psykotisk tjackpåtänd mördare. I vilket fall avtog den värsta hetsen. Båda mina vägg-i-vägg-grannar skrattade hånfullt och drog sig ut ur sina celler.
- Nuu håller du käften, härmade den förste som fick luft och gjorde en utomordentlig parodi på ABCD's rörelsemönster.
- Innan det smäller utav bara helvete, fyllde granne nummer två i och fortsatte motorikparodin.

"Två breakdansare som mobbar en utvecklingsstörd" tänkte jag och log.
Ur ett etiskt perspektiv är jag emot att låta obildade vakta sjuka som är i behov av professionell hjälp. Att låta obildade fylla sjuka med medicin de inte behöver är jag också emot. Det måste göra så oerhört mycket skada. Den sjuke förväntas att bättra sig i en miljö full av kulturkrockar, hot och våld, felmedicinerad så att han är amfetaminpåtänd. Den sjuke hamnar givetvis i riktigt konstiga situationer på grund av både sin sjukdom och den felaktiga medicinen. Resultatet blir en ansenlig mängd rapporter om misskötsamhet vilket i sin tur resulterar i att det som kallas utslussning helt uteblir. Ut släpps den sjuke, som i detta fall är mördare, med en klassisk täckjacka och en spark i häcken. Sex år och åtta månader av kemisk och psykisk tortyr blandat med en del stryk har troligen inte gjort detta psykfall mindre farlig...

/Storebror

Marshmallow Pranksters

Utanför min cell rådde kaos. Flera av grabbarna tjöt av skratt. Jag stack ut huvudet. Där stod tre figurer som liknade marshmallow-gubben i filmen Ghostbusters. En av de tre såg mycket trött ut och nyfikna från andra avdelningar började samlas vid dörren till korridoren. In var det ingen som ville gå. Väggar, golv, tak och tre skrattande juveler var dränkta i rakskum.

En kille från Göteborg med ett sjukligt intresse för vuxenbilagor fick skulden för oredan mellan skrattsalvorna. "I framtiden får han stanna i sin cell", kommenterade någon listigt.
Göteborg hade givetvis inte något att göra med marshmallow-röran.

Två av marshmallow-gubbarna hade tänkt mobba den tredje genom att punktera en tub rakskum och kasta in i hans cell. Upptåget hade uppenbarligen misslyckats fast resultatet var ändå underhållande. Jag försökte få klarhet i om effekten av punkteringen var en plötslig smäll, eller om de tampats med tuben ungefär som med ett duschmunstycke som tappats med vattnet på fullt vrid i badrummet. Något djupare svar hade jag inte väntat mig och det fick jag inte heller.

Marshmallow-gänget svarade med skämt om hur Göteborg förgripit sig på vår korridor. Duschmunstycket-i-badrummet-teorin stämde bäst överens med det allt för målande skämtet.
Förträng förträng...

/Storebror

26 down 14 to go!


Syltnäsa

Isoleringen enligt §17 hävdes efter ungefär ett dygn. Ett fåtal personer lyste med sin frånvaro. Hedersmördaren var en av dem.
Det visade sig tydligen att hedersmördaren inte var främmande för våld. Otippat. Han slog en stol i knoppen på första bästa av de maskerade clowner som attackerade honom med, som en granne uttryckte det på bredaste Falumål, en "rejäl syltnäsa" som resultat. Jag undrar vad utredarna sa när de fick syn på honom? "Bur bard bet bärd bå?" följt av ett asgarv kanske.
- Om man får dela ut en knogmacka, och få fläskläpp, syltnäsa och lårkaka, varför heter det blåtira? Det kan man väl inte äta? funderade en listig och för första gången på länge fick diskussionen ett visst djup.

/Storebror

Gandalf the black

Två timmar i ett syrefattigt besöksrum och samtal om framtiden har fått hjärnan att krampa.
Jag vrider upp volymen på bilstereon för att dränka motorljudet och eventuella tomhetskänslor.
Mitt huvud dunkar i takt med Pink Floyd's the Wall. Susandes fram på motorvägen brottas jag med tankar om viljan att hjälpa, maktlöshet, frustration och otålighet. Jag vill kunna trolla och jag vill göra det NU.
Tiden kan bli ens värsta ovän, om man är på ständig jakt efter den.
Bestulen på tid, trygghet, respekt, frihet, självständighet och förutsättningar för att få livet att fungera ska Storebror slussas ut i verkligheten igen. Till vad?
"En täckjacka och en spark i häcken".
Jag vill trolla fram en lägenhet, ett jobb, en bil, en garderob och allt det andra som inte går att ta på men som gått förlorat. Jag vill läka såren och trolla fram tillit, hopp, trygghet och förtröstan.
Glömma det som varit och börja om.
Jag känner mig otillräcklig. Jag känner mig bestulen.
Jag svänger in på uppfarten i snömodden och bilstereon och motorn tystnar. Jag ger mig själv en mental knuff och byter läge. Rädsla får bli spänd förväntan. Otålighet och frustration får bli längtan och hopp.
Jag längtar tills min bror får sitt liv tillbaka. Jag ser fram emot varje ögonblick vi får träffas.
Aldrig förlåta. Alltid lojal.

/Lillasyster

Kreativ träning

Gymet bänkpress är en ihopvikbar ställning, avsedd att träna ländrygg med, som byggts om med några soppåsar och två innebandyklubbor. Bandyklubborna är bänkpressens provisoriska stång. Med ställningen ihopvikt och en bänk under - bänkpress. I brist på vikter placeras valfritt antal intagna uppe på ställningen. Vanligen räcker det med en. Som extra vikter används aven sopsäckar fyllda med mellan 15 och 20 liter vatten. Vanligast är att fästa den vattenfyllda säcken i ett midjebälte för extra vikt när man kör chins eller dips.
Det finns en väl fungerande Cable Cross men lösa handtag finns inte. Istället smugglas olika stänger in från verkstaden. Rep och handtag knyts av handdukar eller vad annat material som råkar komma ivägen.
Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén har bestämt att 50 kilo är det mesta en fånge får träna med i hans lokaler. Det sägs vara lite av en hämnd på alla fångar som inte var inblandade i rymningarna som kriminalvårdens personal ordnade under 2004.
På de viktpaket som blir för små för för intagnas svällande muskler hängs i vanlig ordning en träningskompis och så var det problemet ur världen.

/Storebror 

Inställt besök

En av vännerna blev så chockad och upprörd när hon fick veta vad som drabbat Storebror att hon hals över huvud reste till fängelset för att besöka honom. Detta hände i början av ”voltan”. Hon kände inte till något om besökstillstånd och besöksbokning. Naturligtvis fick hon återvända hem med oförrättat ärende. Det fick vi också trots besökstillstånd och bokat besök. Vi hade planerat att inleda 2011 med ett besök hos Storebror men när vi anmälde vår ankomst i högtalartelefonen vid grindarna möttes vi av en röst som lät meddela att alla besök denna dag var inställda. Vi hade åkt 40 mil och ville naturligtvis veta orsaken. Den kunde man inte uppge men man tillade att Storebror mådde bra. Något besök de följande dagarna gick inte att ordna då besöksrummen redan var uppbokade.
Vad hade hänt? Personalbrist? Var det fråga om kollektiv bestraffning?
Föräldrarna

 


Första permissionen

Efter drygt 2 år var det dags för den första permissionen, utan fångvaktare. Hela familjen ville följa med och hämta Storebror men därtill var bilen för liten. Det fick bli vi föräldrar, Lillasyster och Hunden. Det blev stora famnen ute på parkeringsplatsen. Hunden ”skrek” av glädje. Hon hade inte träffat Storebror sedan den ödesdigra dagen. Nu hade vi 8 timmar med Storebror framför oss.
Föräldrarna


Frukost - Nej

Efter 17 timmar utan mat öppnades celldörren. Utanför stod pliten som ordnade mina hygienartiklar för någon vecka sedan och min så kallade kontaktperson.
- Vill du ha kaffe eller te? frågade de i kör.
Min kontaktperson höll fast fyra brödskivor på en tallrik med tummen. Bredvid brödbitarna låg en grotesk smörklick som hade räckt till en hel limpa.

Någon bergochdalbaneliknelse av denna interaktion med uniformerna är inte aktuell. På grund av nuvarande isolering fick jag inte träffa mina föräldrar igår, jag har inte fått ringa, jag vet teoretiskt sett inte varför jag är isolerad och jag är ganska hungrig.

- Jag har inte sett ett beslut på varför jag är isolerad och jag har inte fått någon mat sedan klockan halv fem igår. Jag vill ha in en termos med varmt vatten hit omgående och se för i helvete till att fixa riktig mat. Vatten och bröd är inte ok, började jag i ett tonläge som inte på något vis var vänligt.
Min så kallade kontaktperson stod förstelnad i dörröppningen och stammade något om att isoleringen inte var hans beslut och undrade om jag inte ville ha brödbit (med tumavtryck) och smörberg sålänge.
- Nej tack.

I min värld är personer som verkställer order lika skyldiga till det brott ordern innebär som personen som utfärdat ordern. Lydnad är samma sak som samtycke.
Kontaktpersonen såg förfärad ut. Antagligen tänkte han sig rollen som schyssta pliten som kommer med mat och tycker att det här med isolering är ett galet beslut. Han fick rollen som fega satan som levererade en risig ursäkt till frukost och verkställande isoleringsplit.
- Det är faktiskt inte vi som beslutat om detta, sa pliten, som faktiskt varit vänlig tidigare, ursäktande.
- Men ni verkställer, svarade jag.

Jag fick en termos med varmt vatten. Frukost - nej.
Denna morgon sparkas igång ned snabbkaffe och aggressioner.

/Storebror

Hell's kitchen

Att bo granne med en av landets mest hatade brottslingar ställer till förtret. Inte nog med att jag behöver se kräket och försöka förtränga tankar på hans bestialiska dåd, jag behöver hålla ett vakande öga på övriga intagna för att inte hamna i korselden mellan äckliga grannen och deras avsky.
Jag sov länge, åt långsam frukost och läste McDonald och Robinson's "A colossal failure of common sense" (2009) med Robyns Body Talk pt 3 i lurarna.
Tidig förmiddag var det dags för rondering mellan cellen och kaffebryggaren. I köket möttes jag av en skräckfilmsliknande scen. Vad som en gåg varit köksbord och stolar såg nu ut att vara en bisarr korsning mellan brädgård och vampyrfilm. Fyra lagom roade grabbar skurade bort blod från tak till golv.

- Jag har besök idag så det vore segt med en P50, sa jag rakt ut och började diska blodiga inventarier.
Paragraf 50 innebär att alla fångar isoleras i sina celler medan underliga och farliga händelser reds ut. Upptäcker plitarna att våld har förekommit blir det vanligen P50 och med tanke på hur köket såg ut vore allt annat konstigt.

- Det kan nog vara lugnt. Hade P50 varit aktuellt hade vi redan suttit inlåsta, svarade en av grabbarna med förhoppning i rösten samtidigt som han försökte dölja blodiga spillror av en köksstol i en genomskinlig sopsäck.

Vi hann nätt och jämt få undan det värsta tills fyra sömniga uniformer kom och beordrade en P17 vilket tydligen är ungefär samma sak som en P50.
- Jag har besök klockan fem. Kan jag inte ta emot vill jag veta det i god tid så att jag kan ringa dem, sa jag till uniformerna.
- Det kan nog bli svårt med besök, svarade plitarna.
Isolerad - ja. Besök - nej.

Något telefonsamtal blev det inte. Däremot kom två polisliknande figurer och slet upp dörren till min cell.
- Du får komma med oss vi ska prata lite med dig, beordrade snuten med ansträngt myndig stämma.
- Jag ställer inte upp på några intervjuer, svarade jag.
- Ingenting? frågade snuten.
- Inget, svarade jag.
Mina händer granskades innan snutarna avlägsnade sig.

Den misshandlade fången är livstidsdömd för ett av landets mest uppmärksammade så kallade hedersmord. Han är så hatad att han är en risk för hela avdelningen. En oskriven fängelseregel är att hålla den egna avdelningen ren från exempelvis hedersmördare. Sköts inte renhållningen kan man få rykte om sig att vara en del av problemet. Förhoppningsvis resulterar dagens våldsdåd i att hedersmördaren knallas till en anstalt där pedofiler och liknande pack förvaras. Så att min familj slipper undra, så att jag kan ta emot mina besök och så att jag slipper sanera fler kök.

/Storebror

Nyår: 3

För närvarande har jag permissoion åtta timmar varje månad. Väl lite kan man tycka men nog för att jag ska bli allt mer medveten om världen på utsidan. Allt som oftast slår det mig att jag blir allt mer ifrånåkt. Känslan som infinner sig är illamående, eller känslan av att just ha blivit brutalt dumpad. På nyårsafton är det som allra tydligast att livet på utsidan rinner iväg utan mig. Personerna jag borde firat denna dag med saknas extra mycket. Dumpadkänslan slår alla rekord.
Detta nyår var mitt tredje som frihetsberövad. Tolvslaget brukar firas med några minuters öronbedövande dunkande i fängelsets väggar, som en orkester av olydnad. Detta nyår var det knäpptyst på insidan.
Från utsidan ökade fyrverkeriernas dån med varje minut som tolvslaget närmade sig. Illamående. Kanske är det min nuvarande permissonsfrekvens som är en effektiv tortyrmetod. Mänskliga drag av min personlighet hinner vakna ur sin koma på åtta timmar, resterande fyra tusen någonting timmar av månaden gör dessa mänskliga drag inget annat än skada.
Kvart över tolv tystnar dånet från utsidan. Ett fåtal pyrotekniska entusiaster fortsätter att göra omvärlden påmind. Jag vänder mig mot mina hårdare personlighetsdrag och förtränger längtar och saknad med ett välriktat mentalt långfinger.

/Storebror

ABCD

Den av mina grannar med mest utmärkande bokstavskombination har haft en jobbig dag. Oförutsedda händelser som stör berörd persons fasta rutiner slår vederbörande fullständigt ur balans med förfärade klagosånger och vilt sprattel som följd.


En osmidig matvaruleverans blev startskottet för dagens utbrott. Enligt min bokstavsdrabbade granne var det fel på både leveransens tidpunkt och levererande plits attityd. Innan någon annan hunnit bry sig var ABCD rasande på hela världen. Alla är vana vid utbrotten och gör situationen värre efter bästa förmåga.


När jag några timmar senare sprang in i ABCD var han fortfarande förkrossad och muttrade om att något var oacceptabelt. Då gick brandlarmet.


Mer än en förskräcklig sak i taget är långt mer än ABCD mäktar med. I och med brandlarmet försattes han som i trans. Klagandet blev allt mer osammanhängande, volymen blev högre och hans rörelsemönster tog formen av en sprattelgubbe med fingrarna i ett vägguttag.


Vanligen sköter ABCD städningen på avdelningen. Han städar med frenesi och beklagar sig ljudligt undertiden. Världen rasar samman över honom titt som tätt.

/Storebror


Schizofreni och rättshaveri

Roger Borniche beskriver sin (fiktiva?) karaktär René la Canne (1975) som en man som inte har någon moral. Det franska rättsväsendet utsatte honom för orättvisor som gjorde honom besatt av tankar om hämnd. René dolde bitterhet och hat under ett charmerande yttre vilket gjorde honom exceptionellt farlig. Han såg sig själv stå helt utanför samhället och föraktade tro på rättvisa. Det enda han själv sa sig tro på var kontanter.


”René la Canne levde livet som om det handlade om ett schackparti mot en omänsklig motståndare. Denne motståndare kan René kalla samhället, lagen, konventionerna eller till och med snuten, det spelar ingen roll. Han ser bara kombinationen som ska göra monstret schack och matt.”
(Borniche, 1975)


Det finns en René inneboende hos de allra flesta fångar. Förmågan att dölja bitterhet och hat med charm varierar givetvis, liksom förmågan att se kombinationer som ställer monstret i schackmatt. Det spelar ingen roll. En av tomtarna på loftet heter René.


Jag hade en René som kämpade om platsen bakom spakarna långt innan jag såg insidan av en anstalt. Denna René har fått rikligt med näring genom livet men andra mer socialt anpassade personligheter har hållit den saten i schack.


Sedan två år tillbaka är det René som sitter vid spakarna samtidigt som han ger övriga personligheter livsuppehållande stimulans med böcker och fantasi. Periodvis liknar dessa aktiviteter panikartade återupplivningsförsök med hjärtmassage och konstgjord andning. Medan mitt intellektuella jag ligger i dödskramper hålls René sysselsatt.


Jag tror inte någon av mina personligheter är här med livet som insats. Vissa ligger i och för sig i koma, men att ha delar av sin personlighet på vila tror jag är sunt. För stunden frodas René, dopad av omgivningens vansinne. Förhoppningsvis får han en lång och välförtjänt vila ganska snart. Till dess får han på sin höjd några softa timmar medan ett annat jag styr iväg på besök eller permission.
Som inlåst är det svårt att komma ihåg hur obetydlig kriminalvårdens roll är i verkligheten. När allt är ett rättshaveri är det svårt att komma ihåg att René faktiskt är en rättshaverist. ’


Zzz


/Storebror


RSS 2.0