Att ta sig in!

Det är mörkt när vi är framme. Så kommer det att vara i månader framöver om vi väljer någon av de två besökstider som finns mitt i veckan.
Här och var lyser det i fönstren i den grå sexvåningsbyggnaden. Stängslet runt är minst 4 m högt toppat med rullad taggtråd.
Storebror anhöll om detta besök för över en vecka sedan och anhållan är beviljad. Vi är godkända besökare. Allt är i sin ordning.
Vi trycker på knappen vid gallergrinden. Ett smattrande larm signalerar att vi är på gång. Det fortsätter till vakthavandens röst hörs. Vi anmäler oss och informerar om vem vi ska besöka. Legitimation. Vi har väl inte glömt leggen. Kollar igen. Ingen legitimation inget möte med Storebror och en 3 timmars bilresa skulle vara förgäves.
Det klickar till i låset och grinden går att öppna. Väl inne på gården framför entrédörren trycker vi på nästa knapp. Smattrandet börjar igen och vakthavanden som följer oss på en monitor ser till att dörren går att öppna. Inne i hallen kan vi kommunicera med vakthavanden som skymtar bakom ett pansarglas. Via en "lådsluss" lämnar vi våra körkort och får en skåpnyckel i retur. Vi trycker på knappen till väntrummet. Smattrandet börjar och när en liten lampa övergår från rött till grönt klickar det till i låset och dörren går att öppna.
I väntrummet finns det redan två personer som otåligt står och väntar på att bli upphämtade av en fångvaktare. Den ena håller en genomskinlig plastpåse med chokladkakor i handen, troligen förstagångsbesökare. Vi har varit här 10 gånger. Vi vet. Inget ätbart får tas med in.
Det smala förvaringsskåpet blir proppfullt av våra jackor och väskor. Allt löst som plånbok, klocka, mobil, nycklar mm måste också låsas in här. Vi slår oss ner i en av de två sittgrupperna. De gröna växterna i fönstret kräver ingen skötsel. Det finns tavlor på väggarna och på ett lekbord med legobitar har någon placerat en giraff, en zebra och ett lejon på en ö med palmer utom räckhåll för en krokodils väldiga käftar.
Ett äldre par med en 4-åring kommer in. För den äldre mannen finns inte vi men med kvinnan får vi ögonkontakt och nickar ett försiktigt hej. 4-åringen rusar ivrigt fram till klädskåpet. Han ansvarar för nyckeln coh ska låsa upp.
En fångvaktare hämtar oss för säkerhetskontroll. Skärp, skor, glasögonfodral, 2 kvällstidningar, 2 dagstidningar, 2 korsordtidningar och en trave studielitteratur läggs i korgar för röntgen. Vi går genom "bågen". Den utbytta höftleden piper. Vi tar på oss skorna. Böcker och tidningar kontrolleras för att Storebror ska få med sig dessa till cellen efter besöket. En fångvaktare leder oss genom ytterligare 2 spärrade dörrar. Här blir det en enkel kroppsvisitation. Öljetterna till skosnörena har gett utslag. Nu återstår endast en spärrad dörr innan vi är framme i besökskorridoren. Här finns det portionsförpackat pulverkaffe, en termoskanna med hett vatten, socker, mjölk, plastmuggar och plastskedar att ta med sig in. Rummet är på ca 20 kvm möblerat med 3 stolar ett bord och en säng. En lätt knackning på dörren och fångvaktaren överlämnar honom, en stor man med en frisyr som skulle kunna vara en prinsessgemåls om han hade haft tillgång till en frisör, klädd i grå "myskläder" med tröjan ut och in så att sömmarna inte ska skava. Storebror! KRAAAAAM! Dörren låses bakom oss och vi har 2 timmar tillsammans. Kaffet trycker på. Det finns ingen toalett i besöksrummet. Det blir att ringa på vakten.
Sen ska vi tas oss ut.........

/Föräldrarna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0