Mulle

Runt Mullebordet sitter fyra spelare. Man spelar i lag om tvp mot varandra. Bakom de fyra spelarna cirkulerar inte sällan ett flertal personer som kikar över axlar och kommer med goda råd. Jargongen är givetvis mycket rå.
Mulle är fängelsevärldens egna kortspel. Det bygger på reglerna från "Casino" och går ut på att man inom laget ska ta in stick med värdekort. Alla spader är värda ett poäng utom spader ess och spader två som är värda två. Övriga ess är värda ett poäng och ruter tio är värt två. Värdekorten ess, spader två och ruter tio är värda fjorton, femton och sexton poäng på hand och ett, två och tio poäng på bordet. Därför måste man bygga för att kunna ta in dessa kort. Ett öppet bygge får byggas både upp och ner. Ett bygge kan låsas genom att man bygger exempelvis sju med ett kort från handen och lägger på en sjua från bordet. Är bygget redan exempelvis sju och man är nöjd med detta kan bygget "tröttas", alltså låsas, genom att man lägger på en sjua från handen.
Krångligt?
Mulle spelas med två kortlekar. Spelets stora poäng tar man hem genom att ta in exempelvis en hjärter kung med sin tvilling hjärter kung. Ett sådant stick är värt tretton poäng, och kallas en "Mulle". Samma regel gäller alla kort.  Ett kort vars tvilling inte dykt upp "lever" till skillnad från om tvillingen har passerat. Då är kortet "dött".
Rensar man bordet när man tar ett stick får man en "tabbe", vilket är en poäng.
- Hur kunde du slänga ut en fyra när det ligger en levande dam i sextonbygget? Håll dig vaken för fan!
- Du vet väl inte vad jag har för kort. Jag kanske har en plan.
- Jävla plan, Hundraklubben eller?
(Hundraklubben blir man medlem av om man förlorar ett mullespel med 100 poäng eller mer. Ofta belönas detta med en dumstrut.
- Käften och flagga en tabbe.
(Tabbar räknas genom att lägga ett kort upp-och-ner vid den insamlade korthögen. Tar motståndarlaget en tabbe kvittas det: "flagga en tabbe".)
De som gjort många år och kanske flera voltor kan ibland ha en otrolig förmåga att komma ihåg vilka kort som gått eller inte. Ställs de mot färska mullespelare resulterar det ofta i alla färskingarna bli medlemmar av 100-klubben. Bara Mulleslangen är ett rejält övertag;
Sveriges vanligaste= hjärter tio, Khadaffi= spader kung, är två vanligt förekommande uttryck som används för att lista ut vilket kort medspelaren har. Byggs en tia av kompanjonen frågar en med rymligt samvete: - Är det Sveriges vanligaste? varpå den vakne motståndaren protesterat genom att gasta - Vad är det här för jävla snack-mulle!?
Man får givetvis inte prata om vilka kort man har.
- Bygg själv din jävla orm...

/Storebror

Kommentarer
Postat av: Zita

Härligt att du efter omständigheterna verkar ha det bra. Jag har ärligt varit lite orolig den senaste tiden och saknat dig här. Tack för att du har börjat skriva igen.

2010-08-07 @ 13:55:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0