Två olika sätt att säga samma sak - en lapp om bakning och kommunikation

1. Bakning sker endast under lördag-söndag. Övrig bakning sker endast under bak-/matlagningskurser som anordnas av Kriminalvårdspersonal. Rimlighetsbedömning av önskemål görs och ingredienserna hämtas i mån av tid av personal under helgen.
2. Skriv på anhållan/hemställan vad ni vill baka.
3. Skriv fullständigt de ingredienser som ni behöver på samma anhållan/hemställan. Det är viktigt att ni skriver vilken mängd av ingredienserna ni behöver.
4. Samtliga personer som ska vara med och baka signerar anhållan/hemställan.
5. Anhållan/hemställan ska vara inlämnad till personal senast kl 19:30 på torsdagen samma vecka ni skall baka.
6. Bakning skall skötas ordentligt och köket skall iordningställas i det skick det var innan påbörjad bakning. Missköts detta kommer bakning ej att tillåtas förrän längre tid framöver.
7. Detta är en förmån för avdelningen som kan dras in vid misskötsamhet.

Med vänliga hälsningar
Personalen

Detta var inte mycket till vänlig hälsning.
Av punktlistan kan man konstatera att bakning inte ses som någonting positivt av personalstyrkan. Informationen bakom denna lapp var: för att baka under helgen beställ ingredienser senast torsdag. Att skriva "hämtas i mån av tid" är att skriva att de intagna står allra längst ner på personalens prioriteringslista. Det är information som inte behöver onödigt ljus om man vill bygga upp ett förtroende.
"Rimlighetsbedömning" antyder att de intagna högst troligt skulle komma med en orimlig beställning. Det är ett provocerande språkbruk. Jag föreslår att man erbjuder sig att hjälpa till att räkna ut hur mycket ingredienser som behövs av ett visst recept till det antal personer vi är.
Vi har kommit överens om att vi har rätt att baka. Då stämmer det inte att "bakning är en förmån för avdelningen". Samma gäller punkt 6. Det är klart att köket ska vara fint efter bakningen. Många av oss har inte vana i köket och om det är lite stökigt kan personalen vänligt visa och hjälpa. Så etableras en god kommunikation. Hot och tillrättavisningar uppfattas endast som provocerande. För att utveckla en positiv kommunikation föreslår jag ett annat språkbruk.


Bakning

Det finns möjlighet att baka under helgerna. Lämna en lapp med beställning av ingredienser till personalen senast halv åtta på torsdagen. Beställningen ska vara detaljerad. Behöver ni hjälp att räkna ut åtgång utifrån recept eller har andra frågor hjälper vi gärna till. Bak- och matlagningskurserna fortsätter som vanligt. Skötsamhet uppmuntras.

Med vänliga hälsningar
Storebror

Kommentarer
Postat av: Stefan Nilsson

Snubblade in på den här bloggen. Det här var bland det fånigaste jag läst, en fullvuxen man som avkänar ett straff han har begått och gråter över att han inte får baka som han vill. "Att skriva "hämtas i mån av tid" är att skriva att de intagna står allra längst ner på personalens prioriteringslista" ha ha ha, men vad fan tror du!

2010-01-24 @ 08:55:51
Postat av: Joel Berg

En mycket vuxen och genomtänkt kommentar av Stefan Nilsson. Han verkar verkligen ha stor kunskap och förståelse om svenska kriminalvården och dess inverkan på de intagna. Syftet med just "kriminalvård" är att ge de intagna vård och anpassa dessa för att kunna vara en del av samhället, inte att förnedra dem eller behandla dem som djur. Vidare kan man ju kanske diskutera hur man lyckas med sina mål att vårda men det är en annan diskussion.

Den världen som genom denna, en av ytterst få, beskrivs är en möjlighet för allmänheten att följa livet som fånge och ger en unik inblick i dess vardag.

Man kan tycka vad man vill om hur människor som sitter frihetsberövade bör behandlas men innan man befäster sina åsikter i betong bör man tänka efter över vilket syfte fängelsena skall fylla. Vill man att fängelsena bara skall vara ett förvaringslager för människor som begått ett misstag eller vill man försöka hjälpa människor på rätt kjöl igen?

2010-01-27 @ 15:44:59
Postat av: Anka

Gråter? Ett straff han har begått? Du verkar läsa in mycket i ett blogginlägg om bakning. En text som för övrigt är en reflektion över en verklighet du ska vara glad att du sluppit Stefan.

Tycker du ska snubbla vidare härifrån, ut i den verkliga världen där man kan handla mjöl på ICA och tacka din lyckliga stjärna att du aldrig kommit i kontakt med det svenska rättsväsendet på samma sätt som storebror...

2010-01-28 @ 21:37:39
Postat av: risto

Hmmm trodde i min enfald att fängelse var till för att skydda allmäneten men uppenbarligen är fängelser en inrättning där oskyldiga placeras för att brytas ner av sadistiska fängelsevakter.

Tycker nog att Stefan har en poäng, läser man hela bloggen verkar det som samtliga inblandade polis, åklagare och kriminalvården har gjort allt för att "sätta" dit oskyldiga storebror som blivit påkommen med att försöka smuggla in en större mängd narkotika (som troligtvis skulle säljas) och sedan göra allt för att trakassera densamme. Låter inte detta lite osannolikt? Lägg upp domen så vi kan läsa hela historien sen ska jag göra en egen bedömning av hur oskyldig storebror är...

2010-01-30 @ 23:31:41
Postat av: Lillasyster

Syftet med denna blogg är inte att försöka övertyga tvivlare om hur oskyldig Storebror är. Syftet är att dela med oss av våra erfarenheter i den verklighet vi lever i.

Personligen kan jag inte tänka mig något mer ointressant än huruvida "Risto", Stefan eller någon annan tror att Storebror är skyldig. Jag vet inte vad som får de att tro att de har kompetensen eller rätten att döma honom. Storebror sitter där han sitter. Han berättar sin historia och vi andra i familjen våra. Hetsjakten på Storebror är jag inte med på att återuppta. Nu lever i vidare. Oavsett vad någon tycker.

2010-01-31 @ 09:33:32
Postat av: RadRock

Håller med Anka om att Stefan Nilsson ska snubbla vidare. Du, Stefan, är överhuvudtaget inte insatt i ärendet och kan inte ha någon åsikt om huruvida Storebror är skyldig eller ej. Verkar som att du lever i en liten bubbla av ignorans och tror att det inte finns några oskyldigt dömda i Sverige. Så, snälla, snubbla vidare, och ramla gärna omkull och slå dig lite grann på vägen...

2010-02-05 @ 22:38:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0