ABCD, pamfletter och paragrafer

Samma morgon som anstaltens personal delade ut pamfletter med information om nya fängelse- och häktningslagstiftningen 2011 kastades ABCD ut från avdelningen. I pamfletten står att den nya lagstiftningen ska ge kriminalvården bättre förutsättningar att ta till vara intagnas behov och möjligheter. Även generella bestämmelser om proportionalitet har införts. Det innebär att varje tvångsåtgärd måste stå i proportion till syftet med åtgärden.

ABCD som har en rejäl diagnos innehållande både ADHD och Aspberger behöver fasta rutiner och förutsägbara regler med konsekvenser som står i rimlig proportion till eventuella regelbrott. Verkligheten rimmar i vanlig ordning illa med kriminalvården offentliga syften, mål, lagar, och paragrafer.

Personalen har härjat med och trakasserat ABCD sedan jag kom till anstalten för cirka fem månader sedan. Min gissning är att detta pågått betydligt längre än så. Trots att ABCD är häftig i humöret och ohjälpligt impulsiv har plitarna inte lyckats tvinga fram någon nämnvärd misskötsamhet. Det senaste i raden av försök var i samband med ett urinprov. Verkligheten räckte inte riktigt till en rapport om misskötsamhet med efterföljande varning så ledningen ordnade med en efterkonstruktion. Originalrapporten, skriven an en mycket förvirrad plit med märkbara alkoholproblem, kompletterades med en falsifierad rapport skriven av en annan mycket förvirrad plit med märkbara alkholproblem. ABCD lyckas inte hävda sin rätt när plitarna gaddar ihop sig.

Straffet för den påhittade urinprovsvägran blev omedelbar förflyttning från långtidsavdelningen, där ABCD är socialt etablerad och trygg, till en vanlig avdelning där intagna kommer och går som på löpande band. Ingen ideal situation för en bokstavsdrabbad. Dessutom drogs alla permissioner in i minst sex månader. Om det står i proportion till lite ovårdat språk och yvigt rörelsemönster kan man ju fråga sig.

Som jag ser på rätt och fel och hur man behandlar människor står inte denna anstalts personal nämnvärt högt i kurs. Pamfletter och paragrafer betyder ingenting.

/Storebror

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0